Ekologiskt lantbruk

Ekologisk mat har fått ett definitivt genombrott. Den svenska försäljningen av ekologiska livsmedel ökade snabbast i världen år 2015. Nu ligger Sverige på andraplats, strax efter Danmark, när det gäller konsumtion av ekologiskt producerad mat. 

Icas ekologiska försäljning ökade med 50 procent och Axfood med 43 procent mellan år 2014 och 2015. Coop ökade med 19 procent från en redan hög nivå. Där är nästan var tionde såld vara ekologiskt producerad. Willys rapporterar att mer än var tredje kundkorg innehåller en ekologisk vara, en ökning med 30 procent. Och på Systembolaget står de ekologiska dryckerna för 9,6 procent.

Allt fler kommuner och landsting ställer krav på ekologiskt producerade varor i sina upphandlingar. Under 2015 ökade den ekologiska försäljningen till offentliga måltider med 22 procent.

/sture-gustavsson-ekologiskt-lantbruk.jpg

Konsumtionen av ekologiskt producerad mat ökar över hela landet. Det finns inte längre någon tydlig skillnad mellan storstäder och mindre orter. Den stora efterfrågan har gjort att vissa ekologiska varor tidvis tar slut i handeln. En större svensk ekologisk produktion skulle behövas för att möta efterfrågan. Alternativet är ökad import av ekologiskt producerad mat.

Den som ställer om till ekologisk växtodling eller djurhållning kan få ersättning för omställning till ekologisk produktion. Den som redan har certifierad ekologisk produktion kan söka ersättning för ekologisk produktion. Ersättningarna ingår i landsbygdsprogrammet 2014-2020. Syftet är att öka den ekologiska produktionen i Sverige.

Funderar du på att ställa om produktionen på din gård? Vill du diskutera för- och nackdelar med ekologisk växtodling eller ekologisk djurhållning med någon som har egen erfarenhet? Sture Gustavsson införde ekologisk växtodling på Ullevi Egendom i Östergötland, 670 hektar, med start redan 1997 och ökade lönsamheten på gården.